Könssjukdomar
Könssjukdomar är dom sjukdomar som är sexuellt överförbara alltså sjukdomar man kan få genom att ha sex. Könssjukdomar kan smitta genom kontakt med munnen, könsorganen eller analen. Det enklaste sättet att minska risken för att bli smittad av en könssjukdom är att använda kondom. Om man någon gång haft oskyddat sex är det bra att testa sig oavsett om man har symptom eller inte.
Klamydia
Klamydia är den i särklass vanligaste könssjukdomen, den smittar via slemhinnorna i slida och penis samt via sekret och sperma. Den är lätt överförbar från person till person. Sjukdomen beror på en aggressiv bakterie. Kondom ger ett fullgott skydd mot klamydia.
Klamydia kan man ha både med och utan symptom, man kan alltså bära sjukdomen utan att märka av den. Vanligtvis uppstår besvären inom 1-2 veckor efter oskyddat samlag. Får man symptom så kan de oftast kännas igen som:
- Sveda, klåda eller obehag vid vattenkastning (när man kissar)
- Flytningar från urinröret (både färgade och ofärgade)
Viktigt är att söka närmaste vårdcentral eller ungdomsmottagning för vidare undersökning och provtagning. Vid påvisad klamydia behandlas man med antibiotika. Under behandlingstiden får man inte ha oskyddat sex. Detta förbud brukar upphävas efter ett kontrolltest efter behandlingen.
Klamydia lyder under smittskyddslagen vilket betyder att man försöker spåra varifrån smittan kommer, man behöver tala om vem man har haft sex med för att smittan ska kunna stoppas. Undersökning och behandling för klamydia är gratis!
Gonorré
Gonorré är en sexuellt överförbar sjudom, den orsakas av bakterier som kallas gonokocker. Sjukdomen smittar från person till person under samlag och oralsex, vid smitta är det viktigt att få behandling i tid annars kan komplikationer uppstå.
Det är vanligt att ha gonorré utan att man märker det, sjukdomen ger sällan symptom. Dock så är det vanligare med symptom hos män än vad det är hos kvinnor. Symptomen som man kan hålla utkik efter är:
- Sveda när man kissar.
- Det kliar eller kittlas i urinröret.
- Flytningar från urinrör och/eller ändtarm.
Det är viktigt att få behandling i tid, detta eftersom risken för störningar i fortplantningsfunktionen annars kan uppstå. Man kan testa sig hos vårdcentral eller på hud- och kvinnomottagningar. Dessa tester samt behandling är gratis då gonorré lyder under smittskyddslagen. Man behandlas med antibiotika och får under behandlingstiden inte ha sex. Efter avslutad behandling får man ofta göra ett kontrolltest där det kontrolleras att antibiotikan haft effekt.
Könsherpes
Herpes i underlivet kan smitta genom vaginalt, oralt och analt sex. Smittan sprids framförallt via kontakt med blåsor och sår, det vill säga när den smittade personen har ett herpesutbrott. Viruset dör utanför kroppen, så man blir alltså inte smittad med könsherpes via toaletter, badkar eller handdukar.
Det är vanligt att ha könsherpes utan att man märker det, viruset kan ligga latent och det kan ta olika lång tid från smittta tills man får symptom. Symtomen på herpes i underlivet är som störst under det första utbrottet. Symptomen kan vara:
- Sår på könet.
- Vattenfyllda blåsor.
- Vaginala flytningar.
- Ont vid urinering.
- Feber.
Könsherpes går inte att bota, viruset ligger kvar i kroppen resten av livet men symptomen kan lindras och förebyggas med rätt behandling. Behandling med medicin kan både dämpa utbrotten och försätta viruset i ett vilande tillstånd.
Kondylom (könsvårtor)
Kondylom eller kösnvårtor som det ofta kallas är en av de mest förekommande sexuellt överförbara sjukdomarna i Sverige och är vanligast bland unga personer i åldrarna 15-30 år. Kondylom visar sig som ofarliga vårtor i underlivet eller runt ändtarmsöppningen, så kallade könsvårtor. Kondylom orsakas av ett virus kallat Humant papillomvirus, förkortat HPV, och smittar från en person till en annan genom oskyddat sexuellt umgänge.
En person kan vara smittad av HPV viruset utan att uppvisa symptom och kan därför smitta även om man inte har några symptom. Könsvårtor ar det vanligaste symptomet på kondylom och dom kan se ut på flera olika sätt. Dom är oftast upphöjda och flikiga. Färgen är ofta hudfärgad eller rosa-lila men även röda vita eller pigmenterade förekommer. Ibland är förekommsten stor och vårtorna sitter ihop med varandra:
- Vårtor runt kön och/eller ändtarm.
- Sveda.
- Skav.
- Ont vid urinering.
- Klåda.
Vid obehag av kondylom kan en receptbelagd kräm ordineras. Om man väl smittats av kondylom kommer ofta problemen tillbaka men tillslut besegrar kroppen oftast infektionen.