Puberteten

Att komma in i puberteten kan för många vara både spännande och skrämmande. Det händer saker med kroppen som man kanske inte förstår eller känner igen. När man kommer in i puberteten varierar från person till person och skiljer sig även åt mellan killar och tjejer. Tjejer brukar ofta komma in i puberteten i och med första mensen. Den kan inträffa mellan 10 och 15 års ålder. För killar inträder puberteten oftast lite senare, mellan 12 och 16 års ålder.

Killar

Hos killar börjar snoppen att växa, man börjar få hår på pungen och ovanför snoppen. Man börjar tänka på sex och sexualitet, kroppen börjar producera mer könshormoner och man kommer i målbrottet. Puberteten kan vara en jobbigt tid då allt känns nytt och annorlunda, man kanske inte kommit in i puberteten samtidigt som alla kompisar, man kanske känner att man ligger lite efter.

Det är inte ovanligt att man jämför sin snopps storlek med andras, man kanske tycker att man har för stor eller för liten. Men alla snoppar ser olika ut och det spelar ingen roll om den är stor eller liten.

Man börjar tänka på sex och på tjejer, man börjar fundera kring det och pratar kanske med kompisar om hur det känns.

Det är helt normalt att man jämför sig med andra trots att man inte behöver. Känner man sig orolig kan man alltid ta kontakt med ungdomsmottagningen eller med skolhälsovården. Det är utbildade inom dessa områden och vet det mesta om puberteten och känslor kring den.

Tjejer

Hos tjejer börjar brösten att växa under puberteten, detta kan i vissa fall vara smärtsamma perioder. Det är inte onormalt att det gör ont när brösten växer, det drabbar de allra flesta tjejer. Det är inte heller ovanligt att brösten växer ojämnt, att det ena är lite större än det andra. Det kan för en del kännas obehagligt men är alltså helt normalt. Man får även kroppsbehåring i underlivet.

Tjejer får sin första mens, ofta har de hunnit prata med sin mamma om vad mensen är och vad som händer under mensen. Men ibland kommer mensen helt utan att man är beredd, det kanske händer i skolan eller hemma på natten. Det viktigaste då är att inte skämmas, det är inget farligt och inget onormalt. Är man i skolan kan man gå till skolsköterskan och är man hemma kan man prata med exempelvis sin mamma.

Man börjar tänka på killar, fundera över sex och hur killar ser ut. Ofta är det bra att prata med sina kompisar om vad man tycker och tänker. Vill eller vågar man inte det kan man prata med skolsköterskan eller gå till närmaste ungdomsmottagning.