Första gången

Information om sexdebuten.

Sex ska vara något fint, något man gör med någon man tycker om för att visa sin kärlek till denne person. Man ska aldrig känna sig tvingad att ha sex med någon man inte vill vara med eller när man inte känner att man vill ha sex.

I Sverige blir man “byxmyndig” vid 15 års ålder, det betyder att det i vissa fall kan vara olagligt att ha sex med någon som är under 15 år. Undantaget kan vara om den äldre personen bara är strax över 15 år. Om båda personerna är under 15 är det inte straffbart.

Sexdebuten för svenska tjejer sker ofta någon gång mellan 15 och 16 års ålder, för killar något senare. Ofta har man sitt första samlag med någon som är något äldre och som redan har haft sex. Många bygger upp stora förväntningar inför sin sexdebut, man funderar på hur det kommer vara, hur de kommer kännas och hur man kommer må efteråt. Viktigt att tänka på är att ta allt i sin egen takt, man ska inte känna sig stressad till att ha sex bara för att “alla andra” har haft det. Man bör vänta tills man känner att man är helt redo och verkligen vill ha sex. Det är inte ovanligt att killar och tjejer i tonåren ljuger om att de redan har haft sex, låt inte det stressa dig.

Glöm inte att skydda dig. Det finns många olika preventivmedel som skyddar mot graviditet men bara kondom skyddar mot både graviditet och könssjukdomar.
Läs mer på vår sida om olika preventivmedel.
Läs mer på vår sida om könssjukdomar och dess symptom.
Om man trots allt glömt att skydda sig eller om tex kondomen gått sönder så finns det dagen efter-piller (akut p-piller). Dagen efter-piller är ett slags p-piller som kan tas dagarna efter samlag och se till att en graviditet aldrig påbörjas. Mer info och var man kan köpa dagen efter-piller finns hos dagenefterpiller.nu.

Känslan vid första samlag hos tjejer är individuell. Vissa tjejer känner ingen smärta alls medans vissa beskriver det som en svidande smärta.
Det är en utbredd myt att tjejer som inte har haft samlag har en mödomshinna som spricker vid samlag.
Det som man förr felaktigt benämnde mödomshinna benämner man idag slidkrans. Slidkransen är ett slemhinneveck som sitter ett par centimeter in i slidan och varierar i form och storlek.
Det är mindre än 50% av tjejer som har samlag för första gången som blöder.

Några tips

  • Stressa inte fram sexdebuten.

  • Bygg inte upp för stora förväntningar utan ta det som det kommer.

  • Även fast andra sagt att de redan har haft sex så är det inte säkert att det stämmer.

  • Gör inget som du innerst inne inte vill, den första gången inträffar bara en gång.

  • Använd kondom (du kan träna hemma i förväg ifall det känns krångligt).

ANNONS
AKUT P-PILLER
Upp till 5 dagar efter samlag
Snabb och diskret leverans
Recept online, snabb läkarkonsultation fylls i online
Tryggt och säkert
Betalning med KLARNA eller KORT